Εμποροπανήγυρη, παζάρια: όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επιτυχία

Τα πανηγύρια και οι εμποροπανηγύρεις είναι πολύ σημαντικές σημαντικά γεγονότα στην επαρχία και όχι μόνο. Κάθε χρόνο χιλιάδες έμποροι αλλά κι επισκέπτες κατακλύζουν τις εν λόγω εκδηλώσεις και αποφέρουν πάρα πολλά έσοδα στους διοργανωτές τους οι οποίοι μπορεί να είναι Δήμοι, ιδιώτες ή και ενορίες εκκλησιών. Η οργάνωση ενός πανηγυριού όμως, κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση δεν είναι. Για πολλά χρόνια τώρα, η λέξη «εμποροπανήγυρη» φέρνει στο μυαλό εικόνες παρακμής και ανοργανωσιάς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που αν θέλουμε να περιγράψουμε κάτι άσχημο ή κακής ποιότητας λέμε ότι είναι «για τα πανηγύρια». Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό αρχίζει να αλλάζει.

Πλέον οι εμποροπανηγύρεις έχουν αρχίσει να εκσυγχρονίζονται και να γίνονται πιο «Ευρωπαϊκές». Πλέον οι αυτοσχέδιοι ξύλινοι πάγκοι, τα ράντζα και κακός – πολλές φορές αυτοσχέδιος – φωτισμός αρχίζουν να αποτελούν παρελθόν. Οι διοργανωτές αρχίζουν και θέτουν πολύ υψηλά στάνταρ όταν διοργανώνου πανηγύρια, τόσο σε όσους πρόκειται να συμμετέχουν όσο και στους ίδιους τους εαυτούς τους.

Μία σωστά οργανωμένη και δομημένη εμποροπανήγυρη θα τραβήξει περισσότερους πελάτες και κατά συνέπεια και περισσότερους εμπόρους, οπότε η σωστή διοργάνωση αποτελεί πλέον μονόδρομο για όποιον θέλει να οργανώσει ένα πανηγύρι πετυχημένο και άψογο από κάθε άποψη.

Ποια χαρακτηριστικά όμως θα πρέπει να έχει μία πραγματικά μοντέρνα και σωστά δομημένη εμποροπανήγυρη και πως θα μπορέσετε να τα αποκτήσετε για τη δική σας διοργάνωση; Εδώ θα απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες.

Ομοιόμορφες τέντες

Το πρώτο και κύριο μέλημα σας για τη σωστή διοργάνωση μίας εμποροπανήγυρης είναι να φροντίσετε ότι ο χώρος σας θα έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ομοιομορφία. Το να φέρνει ο καθένας τον πάγκο του μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και καλό είναι αποφεύγετε. Πρώτον και κύριων, αν ο καθένας φέρει τον δικό του πάγκο, θα υπάρχουν σίγουρα προβλήματα αλλά και τσακωμοί ανάμεσα στους εμπόρους σχετικά με το μέγεθος των πάγκων. Επιπλέον, αν δεν υπάρχει ομοιομορφία στους πάγκους είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν και προβλήματα με τους διαδρόμους στους οποίος κυκλοφορούν οι πελάτες.

Τέλος, η ανομοιομορφία δεν είναι και ότι καλύτερο από αισθητική άποψη και δίνει γενικά μια εικόνα ανοργανωσιάς και χάους.

Αν ο χώρος στον οποίο θα γίνει το πανηγύρι δεν διαθέτει ήδη κατασκευασμένες εγκαταστάσεις για πάγκους, η καλύτερη λύση είναι να νοικιάσετε τέντες ή να κατασκευάσετε σκέπαστρα τέντες πιο μόνιμου χαρακτήρα. Η δεύτερη επιλογή είναι ιδανική αν ο χώρος είναι δικός σας και αν σκοπεύετε να κάνετε πολλές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χώρου ή αν γενικά θέλετε το πανηγύρι σας να αποκτήσει κύρος και να κατατάσσεται στα «καλά» του είδους.

Οι τέντες αυτές είναι πολύ ανθεκτικές και ειδικά κατασκευασμένες για να αντέχουν στον αέρα, τη βροχή και άλλα στοιχεία της φύσης. Επίσης, μπορείτε να κατασκευάσετε μία συνεχόμενη τέντα και να δημιουργούνται πάγκοι και άλλοι χώροι με ειδικά χωρίσματα στα κατάλληλα διαστήματα.

Αν δεν μπορείτε να κατασκευάσετε μία τέτοια κατασκευή, μπορείτε απλά να νοικιάσετε τέντες ή σκηνές σε στιλ παγόδας και να τις ενώσετε σε έναν ενιαίο χώρο ή να παραχωρήσετε την κάθε μία σαν έναν ξεχωριστό πάγκο – εννοείται πως μπορείτε να ενώσετε και δύο ή περισσότερες για μεγαλύτερους πάγκους.

Οι τέντες αυτές είναι ιδανικές για πανηγύρια και μπορούν να στηθούν και να ξεστηθούν πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα, αρκεί φυσικά να τις έχετε κλείσει έγκαιρα σε περίπτωση που η εκδήλωση σας θα γίνει σε κάποια περίοδο με πολλές παρόμοιες τέτοιες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι.

Καλός φωτισμός

Ο σωστός φωτισμός είναι απαραίτητος για την επιτυχία ενός πανηγυριού. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην φέρνει ο κάθε πωλητής τις δικές του λάμπες και τις δικές του γεννήτριες γιατί με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία άσχημη και δυσάρεστη ατμόσφαιρα ενώ οι μυρωδιές αλλά και ο θόρυβος από τις γεννήτριες μπορεί να κάνει πολλούς πελάτες να περάσουν πολύ λιγότερο χρόνο απ’ όσο θα θέλατε εσείς και οι πωλητές στο πανηγύρι σας.

Η λύση λοιπόν είναι να προσφέρετε εσείς τον φωτισμό. Επιχειρήσει όπως η Provoliexpo όχι μόνο θα σας προσφέρουν τις τέντες που θα χρειαστείτε, αλλά θα φροντίσουν και για τον σωστό φωτισμό του πανηγυριού σας και μάλιστα με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών που θα προσφέρουν ομοιόμορφο φωτισμό με όσο το δυνατόν λιγότερη φασαρία και μυρωδιές από παλιές κι επικίνδυνες γεννήτριες.

Αν λοιπόν σκοπεύετε να διοργανώσετε ένα πανηγύρι, θα πρέπει να προσέξετε τα παραπάνω πράγματα και να θυμάστε ότι η εικόνα είναι το παν. Όσο πιο οργανωμένοι είστε, τόσο το καλύτερο.