Γιατί η Στέγαση Αρχαιολογικών Χώρων είναι η καλύτερη λύση για τη προστασία τους

Οι αρχαιολογικοί χώροι χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερη προστασία λόγω της μεγάλης τους ιστορικής σημασίας, άσχετα από το αν είναι επισκέψιμοι ή όχι. Ένας αρχαιολογικός χώρος είναι εξ ορισμού σπάνιος και πολύτιμος και πρέπει να του παρέχεται προστασία όχι μόνο μετά την αποκάλυψη του, αλλά και κατά τη διάρκεια των ανασκαφών κα των ερευνών σε αυτόν. Ένας τέτοιος χώρος μπορεί να πάθει πολλές ζημιές από τα στοιχεία της φύσης – ακόμη και από το φως του ήλιου αν μιλάμε για τοιχογραφίες – ενώ όσο είναι ακάλυπτος, ανοίγει την όρεξη και σε διάφορους αρχαιοκάπηλους και άλλους επιτήδειους.

Η χώρα μας είναι γεμάτη από αρχαία και κατά συνέπεια κάθε χρόνο γίνονται σε αυτήν εκατοντάδες ανασκαφές από ομάδες Ελλήνων αλλά και ξένων επιστημόνων. Οι ομάδες αυτές σκοπεύουν πάντα να αναδείξουν τη κληρονομιά μας αλλά και να κρατήσουν τα αρχαία που θα βρουν σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Αυτό είναι κάτι που λίγο πολλοί όλοι το γνωρίζουμε. Αυτό που φαίνεται ότι δεν γνωρίζουμε, είναι το γεγονός ότι ένας χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι πολύ ευαίσθητος και θα πρέπει να προστατεύεται από τα στοιχεία της φύσης και όχι μόνο.

Οι κίνδυνοι για τους αρχαιολογικούς χώρους

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για έναν τέτοιο χώρο είναι φυσικά ή ίδια η φύση. Η βροχή μπορεί να δυσκολέψει πολύ τις ανασκαφές μετατρέποντας το έδαφος σε λάσπη ενώ μια ξαφνική μπόρα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο όγκο νερών που να «παρασύρει» εργαλεία των αρχαιολόγων και αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί στον χώρο. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να πλημυρίσουν και τα ορύγματα των αρχαιολόγων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν εργασίες για αρκετό καιρό αλλά και να χάνεται πρόοδος που έχει γίνει στις εργασίες.

Η βροχή όμως δεν είναι ο μόνος κίνδυνος όσον αφορά τον καιρό. Ο ήλιος είναι εξίσου επικίνδυνος. Η μεγάλη ηλιοφάνεια κι έκθεση στον ήλιο εννοείται πως μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους αρχαιολόγους που δουλεύουν εκεί. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στον εξοπλισμό τους αλλά και στα αρχαία, αφού το έντονο φως καταστρέφει τα χρώματα στις τοιχογραφίες. Επιπλέον, τον χειμώνα οι αρχαιολόγοι πρέπει να αντιμετωπίσουν και το τσουχτερό κρύο αφού δουλεύουν έξω όλη την ημέρα.

Τέλος, κίνδυνο για έναν αρχαιολογικό χώρο αποτελούν και οι άνθρωποι και συγκεκριμένα οι αρχαιοκάπηλοι και άλλοι εγκληματίες. Καλό είναι λοιπόν οι εργασίες των ανασκαφών να γίνονται μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, έτσι ώστε να μην ξεφεύγουν λεπτομέρειες που δεν πρέπει σε λάθος άτομο. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο αρχαιοκάπηλοι να μαθαίνουν για έναν αφύλακτο αρχαιολογικό χώρο από κάποιον που είδε από μακριά τις ανασκαφές.

Πως μπορεί να προστατευτεί ένας αρχαιολογικός χώρος

Τα ειδικά στέγαστρα εξωτερικού χώρου είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα που αφορούν τη προστασία μίας ανασκαφής ή αρχαιολογικού χώρου, τόσο από τον καιρό όσο και από τους κακοποιούς.

Όσον αφορά τον καιρό, ένα σωστό στέγαστρο μπορεί να κρατήσει μακριά τόσο την βροχή όσο και τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ανησυχεί η αρχαιολογική ομάδα για τη βροχή που θα πέφτει από τον ουρανό, οπότε και δεν θα πλημυρίσει από αυτήν ο χώρος. Από εκεί και μετά, θα πρέπει να κατασκευαστούν και αναχώματα ή άλλα παρόμοια έργα για να μείνουν και τα νερά που ενδέχεται να «κατεβάσει» η βροχή μακριά από τον ίδιο τον χώρο και τα περιεχόμενα του.

Όσον αφορά τον ήλιο, οι σωστές τέντες μπορούν να τον κρατήσουν αρκετά αποτελεσματικά μακριά τόσο από τους ερευνητές όσο και από τα αρχαία. Έτσι οι συνθήκες εργασίας θα γίνουν πιο ευχάριστες και ασφαλείς ενώ θα προστατευτούν και ευαίσθητα ευρήματα από την έκθεση στον ήλιο. Τα στέγαστρα μπορούν επίσης και να έχουν κλιματισμό ή θέρμανση, οπότε οι συνθήκες εργασίας στον χώρο θα γίνουν ακόμη καλύτερες τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, ο οποίος είναι και πιο δύσκολη εποχή για τους αρχαιολόγους.

Τέλος, τα στέγαστρα που προσφέρουν εγγυημένη ποιότητα και ασφάλεια, μπορούν να κρατήσουν και μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα αφού πολλά από αυτά είναι σχεδόν αδιαφανή, οπότε και δεν μπορεί να δει κανείς εύκολα μέσα τους. Γενικά, η ύπαρξη στέγαστρου από μόνη της δίνει την εικόνα ενός φυλασσόμενου χώρου και αυτό αποθαρρύνει τους κλέφτες.

Στέγαστρα ιδανικά για αρχαιολογικούς χώρους μπορείτε να βρείτε σε επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην κατασκευή κι ενοικίαση τεντών και άλλων ειδών για υπαίθριες εκδηλώσεις. Απλά επισκεφθείτε το siteκάθε σελίδας εταιρείας του είδους, όπως για παράδειγμα εδώ: https://provoliexpo.gr/el/efarmoges/kalhpsi-arxaiologikon-xoron, για να δείτε τι ακριβώς μπορούν να προσφέρουν και τι υλικά χρησιμοποιούν για να κάνετε την επιλογή σας σωστά.